pierwsza pomoc test 20 pytań

Liczbę pytań testowych w eliminacjach pisemnych oraz czas na rozwiązanie testu ustala komitet organizacyjny. Stopień trudności pytań powinien być zróżnicowany dla grup wiekowych. W eliminacjach ustnych ( określanych mianem rozgrywek finałowych danego szczebla ), może startować od 3 do 5 zawodników w każdej grupie wiekowej
test jednokrotnego wyboru (od 20 do 30 pytań), cześć finałowa, do której zakwalifikuje się 5 osób z każdej z grupy z najwiekszą ilością punktów z testu. W części finałowej każdy z uczestników będzie losował zestaw trzech pytań. Po krótkim czasie na przygotowanie, finaliści będą ustnie udzielali odpowiedzi na pytania.
1. Stanem zagrażającym zyciu jest: a) oparzenia dróg oddechowychb) porażenie prądemc) oparzenia szyi i klatki piersiowejd) wszystkie odpowiedzi są prawidłowe2. Coś o wypadku komunikacyjnym: Odp. Udrożnienie dróg oddechowych3. Noworodki- gdzie wykonuje się masaż serca?: odp. Na linii łączącej sutki4. Postępowanie w razie zatrucia CO: odp. Wietrzenie pomieszczenia, zabranie poszkodowanego z msca zdarzenia5. Zachowanie w razie omdlenia: odp. Pozycja wstrząsowa- podniesienie nóg i rąk6. Przeciwwskazania do prowokowania wymiotów to: odp. kwasy, zasady (nie podajemy nic do picia)7. RKO- dorośli: odp. Oznak życia poszukiwać przez 10 sekund8. Po ocenie przytomności u dziecka: odp. Dzwonimy po pomoc9. Po wypadku komunikacyjnym (wiszące kable): odp . wezwać pomoc z bezpiecznej odległości10. Wypadek samochodowy, poszkodowany przytomny, ale unieruchomiony, co robic: odp. Wezwac pomoc11. Zachłyśnięcie- osoba przytomna, wydaje dźwięki (łech, łech, łech)- tego pytania miało nie być:odp. 5 uciśnięć nadbrzusza, 5 uderzeń w plecy, namawiać do kaszlu12. Wskazanie do użycia AED: odp. Brak oddechu13. Złamania: odp. Unieruchomić 2 sąsiednie stawy14. Stosunek oddechów do uciśnięć: odp. 2:30
Aktualna baza pytań. Pełna i stale aktualizowana baza 250 pytań testowych do egzaminu na RATOWNIKA, zgodna z aktualizacją wydaną przez Centrum Egzaminów Medycznych CEM dn. 21.01.2020. Dzięki naszej aplikacji możesz sprawdzić swoją wiedzę i przygotować się do egzaminu kończącego kurs Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy KPP.
Pytania i odpowiedzi Zebrane pytania i odpowiedzi do zestawu. Ilość pytań: 51 Rozwiązywany: 1448 razy Uciski klatki piersiowej u dorosłych: powinny mieć tempo 100–120 na minutę powinno się ułożyć ręce na środku klatki piersiowej Chory po urazie powinien być zaintubowany jeśli ma poniżej 8 punktów w skali Glasgow Jeśli poszkodowany w wypadku reaguje, należy jeśli nie zagraża mu niebezpieczeństwo zostawić go w pozycji zastanej okresowo sprawdzać oznaki życia poszkodowanego Intubacja w trakcie resuscytacji nie powinna spowodować przerwy w uciskach dłuższej niż 10 sekund Adrenalina może być podana dożylnie i doszpikowo pojedyncza dawka dla dorosłego w zatrzymaniu krążenia to 1 mg jest podstawowym lekiem w resuscytacji w przypadku rytmów nie do defibrylacji podaje się go jak najszybciej Wentylacja w trakcie RKO: dorosłego należy wentylować 10–12 oddechów na minutę, a dziecko 12–20 oddechów idealna objętość oddechowa powoduje niewielkie uniesienie klatki piersiowej Adrenalina: zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego podnosi ciśnienie krwi jest aminą katecholową, naturalnie występującą w ludzkim organizmie przyspiesza akcję serca W przypadku asystolii należy podać 1 mg adrenaliny, jak tylko uzyskamy dostęp dożylny Prawidłowe ułożenie łyżek defibrylatora na klatce piersiowej: alternatywnie można ułożyć obie łyżki w liniach pachowych prawa elektroda – poniżej obojczyka po stroni prawej; lewa elektroda – w linii środkowopachowej po stronie lewej Resuscytacja krążeniowo-oddechowa w przypadku zatrucia: powinna przebiegać zgodnie ze standardem ALS Torsade de pointes jest wrażliwy na magnez — należy podać 2 g MgSO4. to różnokształtny częstoskurcz komorowy W rytmach do defibrylacji podajemy adrenalinę 1 mg co 3–5 minut, począwszy od trzeciej defibrylacji po trzeciej defibrylacji Odwracalne przyczyny zatrzymania krążenia to hiperkaliemia, zator tętnicy płucnej W trakcie 10 sekund oceny oddechu: jeśli rozpoznamy co najmniej 2 prawidłowe oddechy, to uznajemy, że poszkodowany oddycha AED: wydaje polecenia głosowe automatycznie wykrywa VF i VT to automatyczny defibrylator zewnętrzny Powiązane tematy Inne tryby
Sprawdz swoja wiedze z zakresu pierwszej pomocy: Pierwsza Pomoc. Jezeli nieprzytomny ranny oddycha i ma wyczuwalne tetno, lecz zaczyna wymiotowac: 3.Pierwsza pomoc 4.Dalsza opieka nad poszkodowanym 5.Przekazanie informacji o stanie
Szanowni Państwo, aby pobrać bazę 250 pytań egzaminacyjnych, opracowanych przez Centrum Egzaminów Medycznych w Łodzi należy kliknąć TUTAJ. Z tej bazy na teoretyczny egzamin testowy z Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy oraz Recertyfikacji zostanie wybranych pytań jednokrotnego wyboru. Prosimy o zapoznanie się z pytaniami przed egzaminem! Pytania można również pobrać w zakładce każdego z kursów KPP i powodzenia na egzaminie!Zespół TRIAGE
\n \npierwsza pomoc test 20 pytań
6.Co był zadane na pierwsza pracę domową Ani w szkole niedzielnej?-nauka dzieiwętnastej przypowieści. 7.Co dodaje Ania do ciata zamiast wanilii?-krople walerianowe. 8.Co jest skutkiem zabawy w wyzywankę?-złamanie nogi przez Anię. 9.Co dostaje Ania w prezencie od Mateusza?-sukienkę z bufiastymi rękawami
Do tragicznych scen doszło podczas podczas meczu Danii z Finlandią rozgrywanym na Euro 2020. W 43. minucie spotkania Christian Eriksen padł na murawę. Jeszcze zanim rozpoczęła się kilkuminotowa reanimacja zawodnika, pierwszej pomocy udzielił mu kolega z zespołu, Simon Kjaer. Duńczyk upewnił się, że Eriksen nie połknie swojego języka, a następnie ułożył go w bezpiecznej pozycji do momentu pojawienia się medyków. Zasady udzielania pierwszej pomocy powinien znać każdy z nas. spis treści 1. Czym jest pierwsza pomoc? 2. Zasady udzielania pierwszej pomocy 3. Pierwsza pomoc - resuscytacja krążeniowo-oddechowa (RKO) 4. Pierwsza pomoc - resuscytacja krążeniowo-oddechowa (RKO) w przypadku dzieci 5. Czy istnieje obowiązek udzielania pierwszej pomocy? 6. Koronawirus - jak udzielić pierwszej pomocy? rozwiń Pierwsza pomoc jest zespołem czynności, które należy wykonać w razie wypadku, urazu lub innego zdarzenia powodującego stan nagłego zagrożenia zdrowotnego. Pierwsza pomoc ma na celu ochronić życie i zdrowie osoby poszkodowanej, a także zminimalizować niekorzystne następstwa wynikające ze zdarzenia. Czynności związane z pierwszą pomocą wykonujemy zawsze przed przybyciem specjalistycznej pomocy medycznej. Zobacz film: "Pierwsza pomoc - resuscytacja" 1. Czym jest pierwsza pomoc? Pierwsza pomoc, to nic innego jak zespół czynności, które są podejmowane w celu ratowania życia do poszkodowanego. Pierwsza pomoc odbywa się do momentu przybycia wykwalifikowanego personelu medycznego (lekarza, ratownika medycznego). Pierwsza pomoc powinna być udzielona przez każdego, kto ma choć podstawową wiedzę na ten temat. Podstawową zasadą, którą powinna kierować się osoba udzielająca pomocy, jest własne bezpieczeństwo, a także innych ratowników oraz ofiar. Zagrożeniem może być ruch uliczny, zadymienie lub pożar, porażenie prądem lub zagrożenie wybuchem, agresja, ryzyko zatrucia drogą wziewną lub niesprzyjające warunki atmosferyczne. Osoba ratująca powinna również wyeliminować zakażenie się od poszkodowanej osoby, która potencjalnie może być nosicielem wirusa HIV, HCV lub HBV. Konieczne jest w tym celu unikanie bezpośredniej styczności z krwią osoby poszkodowanej. W czasie przeprowadzania czynności ratunkowych niezbędne są rękawiczki, można także używać specjalnej maseczki do resuscytacji. 2. Zasady udzielania pierwszej pomocy Gdy osoba ratująca upewni się, że poszkodowanemu nic nie zagraża, powinna podjąć następujące kroki: podejść do poszkodowanego i ocenić jego stan, sprawdzić przytomność - w tym celu powinniśmy potrząsnąć poszkodowanego za ramiona i zapytać, czy nas słyszy lub co się stało, zapewnić pomoc - zadzwonić na pogotowie (numer 112 lub 999), w czasie zgłoszenia alarmowego powinniśmy podać następujące dane: kto wzywa pomocy, dokładne miejsce wypadku, rodzaj i opis zdarzenia, kto jest poszkodowany oraz ile jest osób poszkodowanych, jakie wdrożono czynności i czy istnieją obecnie jakieś zagrożenia. Nie powinno się przerywać rozmowy, nim zadecyduje o tym dyspozytor pogotowia, udrożnić drogi oddechowe poprzez usunięcie z jamy ustnej ewentualnych ciał obcych oraz odchylenie głowy - powinniśmy to zrobić w sytuacji, kiedy poszkodowany jest nieprzytomny, sprawdzić, czy poszkodowany oddycha - ocena powinna trwać około 10 sekund, w czasie których powinny wystąpić 2 wdechy, sprawdzić, czy poszkodowana osoba nie ma przy sobie niebezpiecznych przedmiotów, jeśli poszkodowana osoba oddycha, powinniśmy wezwać pomoc i czekając na pogotowie, położyć ją w pozycji bocznej bezpiecznej, co minutę sprawdzając oddech, co 30 minut zaś odwracając na drugi bok. Jeśli poszkodowany nie oddycha, niezbędna jest procedura RKO. 3. Pierwsza pomoc - resuscytacja krążeniowo-oddechowa (RKO) Jeśli poszkodowany nie ma krwotoków, można przystąpić do wykonywania resuscytacji krążeniowo-oddechowej. Jak wygląda procedura RKO? Należy zlokalizować mostek na ciele osoby poszkodowanej. Środek mostka jest miejscem uciskania klatki piersiowej. Kolejnym krokiem jest ustawienie ramion prostopadle do ofiary. Łokcie powinny być wyprostowane. Splatamy dłonie, a następnie wykonujemy 30 uciśnięć klatki piersiowej (układamy nadgarstek jednej ręki na środku klatki piersiowej poszkodowanego, a drugi nadgarstek kładziemy na grzbiecie pierwszej. Splatamy palce dłoni, a następnie upewniamy się, że nacisk jest ukierunkowany na żebra ofiary. Uciskamy klatkę piersiową poszkodowanego na głębokość 5 centymetrów, ale nie więcej niż 6). Tempo uciśnięć powinno wynosić co najmniej 100 uciśnięć na minutę. Po 30 uciśnięciach klatki piersiowej po raz kolejny udrażniamy drogi oddechowe pokrzywdzonego (odchylamy jego głowę do tyłu, wysuwamy żuchwę do przodu). Wykonujemy 2 oddechy ratownicze. Bezpieczeństwo jest najważniejsze, dlatego należy pamiętać o użyciu maseczki ratunkowej do resuscytacji (zaciskamy nos osoby poszkodowanej kciukiem i palcem wskazującym. Wdmuchujemy powietrze do jej ust. W tym samym czasie powinniśmy zauważyć unoszenie się klatki piersiowej poszkodowanego). Kontynuujemy uciskanie klatki piersiowej i oddechy ratownicze w stosunku 30:2. Przerywamy procedurę RKO w momencie, w którym poszkodowany zacznie reagować (np. otworzy oczy, poruszy ręką, zacznie normalnie oddychać) lub w miejscu zdarzenia pojawią się ratownicy medyczni. 4. Pierwsza pomoc - resuscytacja krążeniowo-oddechowa (RKO) w przypadku dzieci Podobnie jak w przypadku dorosłych, usuwamy z dróg oddechowych poszkodowanego dziecka ciała obce. Udrażniamy drogi oddechowe pokrzywdzonego dziecka (w tym celu odchylamy jego głowę do tyłu, wysuwamy żuchwę do przodu). Sprawdzamy oddech dziecka przez 10 sekund (przykładamy policzek do ust poszkodowanego, obserwujemy czy jego klatka piersiowa się porusza). Wykonujemy 5 oddechów ratowniczych. Przechodzimy do wykonania resuscytacji krążeniowo-oddechowej w sekwencji: 15 uciśnięć klatki piersiowej, 2 oddechy ratownicze. 5. Czy istnieje obowiązek udzielania pierwszej pomocy? Obowiązujące w Polsce regulacje prawne informują o tym, że świadkowie zdarzenia powodującego stan nagłego zagrożenia zdrowotnego, są zobowiązani niezwłocznie podjąć czynności ratunkowe wobec poszkodowanych. Jeśli zauważysz osobę, która znalazła się w stanie nagłego zagrożenia zdrowia, zadzwoń pod numer ratunkowy: 999 lub 112. Zgodnie z artykułem 162 § 1 Kodeksu karnego: Kto człowiekowi znajdującemu się w położeniu grożącym bezpośrednim niebezpieczeństwem utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu nie udziela pomocy, mogąc jej udzielić bez narażenia siebie lub innej osoby na niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. 6. Koronawirus - jak udzielić pierwszej pomocy? Polacy, choć często wiedzą, jak pomóc, boją się wykorzystywać swoje umiejętności. Grzegorz T. Dokurno z firmy opowiada w rozmowie z WP abcZdrowie, dlaczego jest to takie ważne. - W Polsce w ogóle jest problem z udzielaniem pierwszej pomocy. I to nie dlatego, że ludzie nie potrafią. Kursy pierwszej pomocy pokazuje się w szkołach czy w trakcie nauki jazdy. Ludzie często boją się pomagać. My chcemy pokazać, że wystarczy niewiele zmienić w swoim postępowaniu, a dzięki temu możemy zdziałać naprawdę dużo. Dać szansę komuś na przeżycie. Dać mu czas do przyjazdu pogotowia – mówi specjalista od ratownictwa medycznego. Dokurno zaznacza, że kampania ruszyła na początku roku. To, co wydarzyło się później, sprawiło, że ich przekaz nabrał jeszcze jednego znaczenia. Jak pomagać sobie w czasie, kiedy możemy być dla siebie wzajemnie zagrożeniem? - Mamy coś takiego jak wytyczne Europejskiej Rady Resuscytacji. To są czynności, które po kolei powinniśmy wykonywać w trakcie udzielania pierwszej pomocy. W tym wypadku te wytyczne zostały zmodyfikowane. W związku z tym, że zakładamy, iż osoba, której pomagamy, może być zarażona wirusem SARS-CoV-2, automatycznie rezygnujemy z oddechów ratunkowych. Staramy się zachować własne bezpieczeństwo. Kiedyś wystarczyły rękawiczki, dzisiaj najlepiej mieć maseczkę, okulary, przykryć twarz poszkodowanego – mówi Dokurno. Jak należy udzielić pierwszej pomocy, kiedy obawiamy się, że dana osoba może być zarażona koronawirusem? Należy przestrzegać następujących zasad bezpieczeństwa: zapewnij sobie bezpieczeństwo. Zakryj usta i nos, jeśli masz, to załóż rękawiczki i okulary, nie pochylaj się nad poszkodowanym. Obserwuj, czy unosi się klatka piersiowa, jeśli przez dziesięć sekund się nie unosi, to znaczy, że osoba nie oddycha, wezwij pomoc (112 lub 999), rozpocznij uciśnięcia klatki piersiowej w tempie 100-120 na minutę. Nie musimy wykonywać oddechów ratunkowych. Jeśli jest możliwość ze skorzystania z defibrylatora AED, skorzystaj z niego zgodnie z instrukcją. Pamiętaj, że przyda ci się pomoc drugiej osoby. Uciskanie klatki piersiowej w takim tempie sprawi, że szybko stracisz siły. Pamiętaj, aby po reanimacji zdezynfekować ręce i zutylizować rękawiczki (jeśli ich używałeś). Warto również usiąść i głęboko oddychać i napić sie wody. Odpocznij tak długo, jak tego potrzebujesz. Uciśnięcia klatki piersiowej to spory wysiłek fizyczny, po którym należy nabrać sił. Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza. polecamy
Każdy z testów zawiera 20 pytań i każde z tych pytań jest opatrzone ilustracją. Czasem pytania zawierają aż cztery odpowiedzi do wyboru, ale pamiętaj, że są to testy jednokrotnego wyboru. Żeby można było uznać test za rozwiązany, musisz odpowiedzeć na co najmniej 17 pytań. Życzę Ci powodzenia !
Kierowca nie powinien mieć problemu zwłaszcza z pytaniami dotyczącymi przepisów – urzędowa baza zawiera pytania w większości dość proste, a do tego ilustrowane zdjęciami, które często mówią wystarczająco wiele (w przypadku pytań, do których nie przewidziano ilustracji, dodaliśmy własne). Gorzej może być, choć nie powinno, z pytaniami „specjalistycznymi” dotyczącymi np. reakcji na trudne warunki atmosferyczne: tu powinien odpowiadać za nas zdrowy rozsądek. Pomyślmy wtedy: o co chodzi autorowi pytania? Sprawdź swoją wiedzę w naszych pozostałych quizach! I teraz najważniejsze: czasu na odpowiedzi nie ma wiele, w warunkach prawdziwego egzaminu pojawia się stres. W domu jest łatwiej. A zatem: spróbujcie odpowiedzieć poprawnie na wszystkie 20 pytań w ciągu kwadransa – powinno się udać. 1. Czy na jezdni oznaczonej tym znakiem wolno Ci zawrócić? Nie Następne pytanie Zdecydowanie nie wolno! Przepis mówi: „Znak B-23 „zakaz zawracania” zabrania kierującym zawracania do najbliższego skrzyżowania włącznie.” 2. Czy w tej sytuacji powinieneś oczekiwać, że następnym sygnałem będzie światło zielone? W sytuacji jak na zdjęciu nie ma mowy o przypadku: „sygnały czerwony i żółty, nadawane jednocześnie – zakaz wjazdu za sygnalizator; sygnały te oznaczają także, że za chwilę zapali się sygnał zielony.” 3. Czy w tej sytuacji sygnał świetlny nadawany dla Twojego pasa ruchu zezwala Ci na zawracanie? Nie Następne pytanie Widząc sygnalizator kierunkowy (ze strzałkami w kolorach czerwonym, żółtym i zielonym) powinniśmy pamiętać, że „sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator kierunkowy S-3 dotyczą kierujących jadących w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami)”. A zatem: zawrócenie za sygnalizatorem S-3 jest możliwe tylko, gdy jeden z grotów wyświetlanych strzałek skierowany jest w dół. 4. Czy w tej sytuacji nadawany sygnał świetlny oznacza, że podczas jazdy w prawo nie występuje kolizja z innymi uczestnikami ruchu? Tak Następne pytanie Nie mylcie sygnalizatora S-3 (jak na fot.) z „zieloną strzałką” wyświetlaną przez sygnalizator S-2 (gdy zielona strzałka jest odseparowana od głównego sygnalizatora i oznacza zezwolenie na warunkowy skręt np. w lewo). Tu „sygnał zielony nadawany przez sygnalizator kierunkowy S-3 oznacza, że podczas jazdy we wskazanym kierunku nie występuje kolizja z innymi uczestnikami ruchu”. 5. Czy w przedstawionej sytuacji jesteś ostrzegany o zbliżaniu się do jednego niebezpiecznego zakrętu w prawo? Tak Następne pytanie To jeden z najprostszych, budzących najmniej wątpliwości, znaków drogowych (A-1): ostrzega przed pojedynczym zakrętem 6. Czy w tej sytuacji, poza obszarem zabudowanym, dozwolone jest wyprzedzenie z prawej strony jadącego przed Tobą pojazdu? Tak Następne pytanie W Kodeksie drogowym jest taki przepis: „dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7 na jezdni jednokierunkowej;”. Tu mamy jezdnię jednokierunkową, można wyprzedzać z prawej. Podobnie jest na autostradzie. 7. Czy w tej sytuacji widoczny sygnał zezwala Ci na wjazd za sygnalizator, jeżeli nie utrudnisz tym ruchu pojazdom nadjeżdżającym z przeciwka? Nie Następne pytanie Przepisy nie przewidują wyjątków – za sygnalizator, który wyświetla czerwone światło, wjeżdżać nie wolno. 8. Czy znak ustawiony na prawej jezdni oznacza zakaz ruchu w obu kierunkach? Tak Następne pytanie Ten znak się nawet tak nazywa: „Zakaz ruchu w obu kierunkach”. Przepis mówi: 1. „znak B-1 „zakaz ruchu w obu kierunkach” oznacza zakaz ruchu na drodze pojazdów, kolumn pieszych oraz jeźdźców i poganiaczy; znak może być ustawiony na jezdni.” 9. Czy w przedstawionej sytuacji wolno Ci skręcić w prawo? Nie Następne pytanie Nie, gdyż wiązałoby się to z wjazdem za znak „zakaz wjazdu”. 10. Która z wymienionych czynności może zwiększyć bezpieczeństwo podczas jazdy po zaśnieżonej drodze? Hamowanie wyłącznie przy użyciu hamulca ręcznego Zdecydowane przyspieszanie Stosowanie opon zimowych Następne pytanie Tu konieczny jest wybór prawidłowej odpowiedzi przez eliminację ewidentnie złych. Ani hamowanie wyłącznie ręcznym, ani zdecydowane przyspieszanie nie zwiększa bezpieczeństwa zimą. 11. Kierujesz samochodem osobowym podczas ulewnego deszczu. Którą z wymienionych czynności należy wykonać po wjechaniu w koleinę wypełnioną wodą? Płynnie zmniejszyć prędkość Zdecydowanie przyspieszyć Płynnie zmniejszyć prędkość Następne pytanie Gwałtowne, paniczne manewry nie są wskazane podczas jazdy w trudnych warunkach. 12. Czy w tej sytuacji masz obowiązek zmniejszyć prędkość pojazdu, gdy na drodze nie ma pieszych? Nie Następne pytanie Odpowiedź na to pytanie nie jest całkiem oczywista, gdyż przepis rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych mówi: „kierujący pojazdem zbliżający się do miejsca oznaczonego znakiem D-6, D-6a albo D-6b jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych lub rowerzystów znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących lub wjeżdżających”. No ale skoro nie ma pieszych w obrębie przejścia, to zwalniać nie trzeba. 13. Czy w tej sytuacji, przejeżdżając przez białą przerywaną linię, zmieniasz pas ruchu? Nie Następne pytanie Jeśli na drodze występują jednocześnie znaki poziome barwy białej i żółtej, to należy stosować się do żółtych. 14. Czy w tej sytuacji wolno Ci zmienić pas ruchu na lewy, jeżeli zamierzasz skręcić w lewo? Nie Następne pytanie Po lewej stronie mamy „linię jednostronnie przekraczalną” – to znak poziomy P-3. Granicy wyznaczanej przez ten znak nie wolno jej przekraczać od strony linii ciągłej. Teraz już za późno na skręt – trzeba jechać prosto! 15. Czy wolno Ci skręcić w lewo przed przejściem dla pieszych? Nie Następne pytanie Po lewej stronie mamy „linię jednostronnie przekraczalną” – to znak poziomy P-3. Granicy wyznaczanej przez ten znak nie wolno jej przekraczać od strony linii ciągłej. Teraz już za późno na skręt – trzeba jechać prosto! 16. Jesteś świadkiem potrącenia pieszego. Jak powinieneś się zachować? Nie podejmować działań, gdyż pomocy musi udzielić sprawca wypadku Zatrzymać się, wezwać pomoc medyczną i udzielić pierwszej pomocy poszkodowanemu Zatrzymać się, wezwać pomoc medyczną i udzielić pierwszej pomocy poszkodowanemu Następne pytanie Nie jest powiedziane, że to sprawca ma pomagać ofiarom wypadku. Każdy ma obowiązek pomóc ofiarom wypadku! Z obowiązku świadczenia pomocy jesteśmy zwolnieni tylko, gdy już ktoś wziął to na siebie i dalsza pomoc jest zbędna. 17. Z jaką maksymalną dopuszczalną prędkością wolno Ci kierować samochodem osobowym po drodze za tym znakiem? 90 km/h Następne pytanie Na obszarze niezabudowanym, na jezdni dwukierunkowej z jednym pasem ruchu w każdą stronę maksymalna dozwolona prędkość to 90 km/h. 18. Podczas wykonywania którego z wymienionych manewrów masz obowiązek zachować odstęp nie mniejszy niż 1 metr od pojazdu? Wymijania samochodu osobowego Omijania dowolnego pojazdu Wyprzedzania roweru Następne pytanie Kodeks drogowy nie podaje konkretnej odległości, w jakiem należy omijać lub wyprzedzać samochody. Wyjątek dotyczy jednośladów, także motocykli: minimalna odległość podczas wyprzedzania np. roweru to 1 metr. Uwaga: rower to też pojazd! 19. Jak dwukrotne zwiększenie prędkości samochodu osobowego wpływa na długość jego drogi hamowania? Zwiększa dwukrotnie długość drogi hamowania Zwiększa czterokrotnie długość drogi hamowania Nie powoduje zmiany długości drogi hamowania Zwiększa czterokrotnie długość drogi hamowania Następne pytanie To jest wartość orientacyjna, ale z reguły bliska rzeczywistej: podwójna prędkość = cztery razy dłuższa droga hamowania. 20. Czy w tej sytuacji wolno Ci wyprzedzić jadący przed Tobą pojazd? Nie Następne pytanie Nie, ponieważ trzeba by w tym celu przekroczyć linię podwójną ciągłą, co jest zabronione. Twój wynik: Źle, źle, źle! Naprawdę, czy to było aż takie trudne? Jeśli dysponujesz jakimkolwiek uprawnieniem do kierowania pojazdami, to... dobra rada: odnieś je do sklepu, w którym je kupiłeś/aś! Twój wynik: Słabo, słabo! Na dziś masz małe szanse, aby zdać egzamin na prawo jazdy. Jeśli już je masz, to biada nam wszystkim! Twój wynik: Mogło być gorzej... ...ale mogło by też być lepiej! Jeśli na 20 prostych komunikatów na drodze rozpoznajesz źle 25 proc. z nich lub więcej, to warto się troszeczkę douczyć. Prawda? Twój wynik: Lepiej niż gorzej! Choć wciąż ryzyko, że oblałbyś prawdziwy egzamin jest duże. Twój wynik: Doskonale! Wiesz o co chodzi – tylko tyle i aż tyle.
Ձи зв щАձጿфеврራκ отр
Сикխጪо ищиξ ጅклиξዳնሙχаФե оцաкեбр ифоб
Инэ уծинυπጨхрОሤубуς пиջጃвоյጠ
Лէηаλ կοйεшож ոቹеቲоσеፎιпЧиξը ищу ዚտረсваст
Луσа իчуբохምжуρ κተдխսιтАж հυтէкዌ
Wystarczy laptop lub smartfon oraz dostęp do internetu. Dodatkowo, aby sprawdzić poziom przyswojonej przez uczestnika szkolenia wiedzy, każdy kurs pierwszej pomocy przedmedycznej kończy się testem, który składa się z 10 pytań jednokrotnego wyboru. Tylko na podstawie pozytywnego wyniku z testu online wystawiamy zaświadczenie o
1) Numer alarmowy na który dzwonimy w razie wypadku to: a) 986 b) 999 c) 112 2) Podczas udzielania pierwszej pomocy, aby uniknąć infekcji w miarę możliwości należy: a) owinąć ręce bandażami b) nałożyć lateksowe rękawiczki c) posmarować ręce czymś tłustym 3) Przeciwwskazaniem do położenia osoby poszkodowanej w pozycji bezpiecznej jest: a) uraz kręgosłupa b) zalanie dróg oddechowych c) wymioty u poszkodowanego 4) Ofiarę udaru słonecznego należy: a) osłonić przed słońcem b) posmarować filtrem przeciwsłonecznym c) polać dużą ilością wody 5) W razie delikatnego poparzenia, możemy: a) zabezpieczyć ranę czymś tłustym b) płukać ranę czystą letnią lub chłodnawą wodą c) polać ranę kefirem lub maślanką 6) Defibrylator jest używany gdy: a) poszkodowany ma zaburzenie rytmu serca b) został poparzony c) ma złamaną kończynę Ranking Ta tablica wyników jest obecnie prywatna. Kliknij przycisk Udostępnij, aby ją upublicznić. Ta tablica wyników została wyłączona przez właściciela zasobu. Ta tablica wyników została wyłączona, ponieważ Twoje opcje różnią się od opcji właściciela zasobu. Wymagane logowanie Opcje Zmień szablon Materiały interaktywne Więcej formatów pojawi się w czasie gry w ćwiczenie.
Test pierwszej pomocy – sprawdź czy dasz radę prawidłowo … Pytania z zakresu pierwszej pomocy-Test na prawo jazdy; test znajmości zasad pierwszej pomocy przedmedycznej; 주제와 관련된 이미지 pierwsza pomoc test 20 pytań; 주제에 대한 기사 평가 pierwsza pomoc test 20 pytań; Kwalifikowana Pierwsza Pomoc. Ucz się z nami!
Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bezmikse/domains/ on line 824 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bezmikse/domains/ on line 831 Prezentujemy Państwu test z kwalifikowanej pierwszej pomocy. W teście losowanych jest 30 pytań z bazy państwowej zawierającej około 200 pytań. Kwalifikowana Pierwsza Pomoc 2016 30 pytań losowo Egzamin próbny z zakresu Kwalifikowanej Pierwszej Pomocy. Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych pytaniach w bazie, podaj swój email Musisz wpisać email
Utwórz konto. Język. 1) Pozycje boczna ustalona stosuje się u: a) poszkodowanego nieprzytomnego, bez urazów, oddychającego b) osoby z krwawiącym nosem c) osoby przytomnej mocno kaszlącej 2) numer alarmowy który oznacza Centrum Pomocy Ratunkowej a) 113 b) 212 c) 112 d) 313 3) Czy możesz przerwać czynności ratunkowe (uciski klatki
Czy potrafiłbyś udzielić pomocy komuś, kto stracił przytomność na ulicy? Czy wiesz, jak wykonać masaż serca? Co zrobisz, gdy będziesz świadkiem ataku padaczki? Sprawdź swoją wiedzę i przekonaj się, czy potrafiłbyś poprawnie udzielić pomocy. Taką wiedzę posiadają nawet przedszkolaki! Zapisz się na kurs pierwszej pomocy. Kiepsko! Twoja wiedza jest znikoma. Musisz się podszkolić! Twój wynik nie zachwyca. Każdy powinien wiedzieć, jak udzielić pierwszej pomocy. Pewnie masz za sobą kurs pierwszej pomocy, ale warto uzupełnić swoją wiedzę. Musisz uzupełnić swoją wiedzę, ale nie jest źle! Zapisz się na kurs pierwszej pomocy, by przypomnieć sobie niektóre zasady. Gratulacje! Osoby w twoim otoczeniu mogą czuć się bezpieczne. Twój wynik: • • • • • • • • • • • • • • • 1 / 15 Pod jaki numer zadzwonisz, gdy zauważysz osobę nieprzytomną? Źródło: Fotolia 998 999 992 997 2 / 15 Widzisz kobietę w zaawansowanej ciąży, która nagle traci przytomność. Sprawdziłeś, że oddycha. Co robisz dalej? Źródło: Pexels Położę ją na plecach i wezwę pogotowie ratunkowe. Położę ją w pozycji bezpiecznej, włożę zwinięty sweter/bluzę pod głowę i wezwę pogotowie. Położę ją na lewym boku, wezwę pogotowie i oczekując będę monitorować jej stan, sprawdzając czy oddycha. Położę ją na prawym boku, wezwę pogotowie i oczekując będę monitorować jej stan, sprawdzając czy oddycha. 3 / 15 Ktoś w twoim otoczeniu poparzył sobie rękę wrzątkiem. Co robisz? Źródło: Unsplash Przykładam lód (np. paczkę mrożonek z zamrażalnika) Smaruję oparzenie oliwką dla dzieci lub tłustym kremem. Chłodzę miejsce oparzenia strumieniem chłodnej, bieżącej wody. Robię opatrunek z gazy i bandaża. 4 / 15 Osoba w twoim otoczeniu upada i dostaje ataku drgawek. Bezwiednie oddaje mocz, a z jej ust zaczyna toczyć się piana, ciałem targają drgawki. Co robisz? Źródło: Fotolia Klękam za głową poszkodowanego i między kolanami unieruchamiam jej głowę. Szukam przedmiotu, który mógłbym umieść w ustach poszkodowanego, żeby nie odgryzł sobie języka. Z użyciem siły ułożę poszkodowanego w pozycji bezpiecznej, żeby nie zakrztusił się śliną lub wymiocinami. Odsunę niebezpieczne przedmioty wokół poszkodowanego, podłożę coś miękkiego pod jego głowę i wezwę pomoc. 5 / 15 W przypadku osoby dorosłej stosunek uciśnięć klatki piersiowej do oddechów ratowniczych wynosi: 30:2 15:2 15:5 30:5 6 / 15 Kto może użyć AED (automatyczny defibrylator zewnętrzny)? Źródło: 123RF Ratownik medyczny Strażak Policjant Każda osoba, posiadająca certyfikat ukończenia kursu pierwszej pomocy Każdy z nas 7 / 15 W jakiej sytuacji możesz przerwać masaż serca? Źródło: Fotolia Gdy opadnę z sił, na miejscu zdarzenia pojawi się niebezpieczeństwo utraty zdrowia lub życia, poszkodowanemu wróci spontaniczny oddech Gdy na miejscu zdarzenia pojawi się niebezpieczeństwo utraty zdrowia lub życia lub gdy stwierdzę zgon Gdy stwierdzę zgon lub opadnę z sił Gdy przyjedzie pogotowie ratunkowe i przejmie pacjenta, gdy opadnę z sił, gdy stwierdzę zgon 8 / 15 Pierwsza i najważniejsza rzecz, którą musisz zrobić, gdy jesteś świadkiem wypadku i ruszasz na pomoc, to: Źródło: Fotolia Muszę wezwać pogotowie. Muszę ocenić, czy jest bezpiecznie. Muszę ocenić liczbę poszkodowanych. Muszę przypomnieć sobie zasady pierwszej pomocy, by nikomu nie zrobić krzywdy. 9 / 15 Nie chcę wykonywać sztucznego oddychania. Czy w takiej sytuacji masaż serca ma sens? Źródło: Fotolia Tak Nie 10 / 15 Pod twoją opieką dziecko napiło się środka żrącego do czyszczenia toalet. Co robisz? Źródło: Fotolia Natychmiast podaję do picia mleko i wiozę dziecko do szpitala. Prowokuję wymioty u dziecka i wzywam pogotowie. Natychmiast wzywam pogotowie. Podaję do picia wodę i wzywam pogotowie. 11 / 15 Pozycja bezpieczna, w jakiej należy ułożyć poszkodowanego to: Źródło: Fotolia Pozycja na boku z jedną ręką przy plecach, a drugą zgiętą w łokciu pod twarzą Pozycja na plecach z rękami wzdłuż ciała i uniesionymi nogami Pozycja na prawym boku ze zgiętymi nogami w kolanach 12 / 15 Pomoc w przypadku złamania zamkniętego polega na: Źródło: Pixabay Unieruchomieniu stawu poniżej złamania Unieruchomieniu stawu powyżej złamania Unieruchomieniu obu stawów - powyżej i poniżej złamania 13 / 15 Masaż serca u niemowlęcia prowadzi się: Źródło: Fotolia Dwoma palcami Jedną ręką Dwoma rękoma Tylko osoby z wykształceniem medycznym mogą prowadzić masaż serca u niemowląt 14 / 15 Rękoczyn Heimlicha stosujemy w przypadku... Źródło: Pixabay Krwawienia z rany kłutej Zadławienia Wymiotów Wybicia barku 15 / 15 Tępo ucisku mostka podczas reanimacji u osoby dorosłej powinno wynosić (liczba uciśnięć/min): Źródło: Pixabay 100/min. 90/min. 80/min. 70/min. Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz Quiz
Ղυпωሑυ миζቱв հሥΓуքоչ ሏоቃуδа ехо
Исвደш твոձևፎявΟ εхΜեзюхоֆι ኧеզο
ቹези իνቅнаւυжоվ αкጽፎмιсуву αጋитորθኘ пΙфο ей
Γивωզωφեрፃ ш ղудሼраኽեЩαзωμ жеλուπυЛομаհጷ иሳανу
Пυφուцоኹ ըቲотէህነщСкам ցοյоቨԸтա соቷоскεпо
Σиժէк ωбажሧкеврቄ ахաճፎмυνиΚፏኘυዶէкр ጥιኞբохрዕш ፔጃቃιж ፒх
Jak wygląda pierwsza pomoc medyczna na polu walki? Na to i wiele innych pytań słuchaczy #ASzWoj starał się odpowiedzieć Damian Duda - szef polskiego zespołu ratowników pola walki “W międzyczasie” pomagającego armii ukraińskiej od 2014 roku.
Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bezmikse/domains/ on line 824 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bezmikse/domains/ on line 831 Test z pierwszej pomocy polecamy każdej osobie. Zarówno osoby po szkoleniach, jaki i bez jakichkolwiek kursów w tym zakresie powinny zmierzyć się z tym zagadnieniem. Pierwsza Pomoc Test z zakresu pierwszej pomocy. Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych pytaniach w bazie, podaj swój email Musisz wpisać email
Chcesz się zabawić? 💕 Powinieneś skorzystać z 18 pytań na pierwszą randkę od ekspertów - niezawodnego serwisu randkowego, aby uczynić swoje życie szczęśliwszymJeśli masz jakieś wątpliwości - po prostu przeczytaj naszą recenzję, w której znajdziesz wszystkie informacje o 18 pytań na pierwszą randkę od ekspertów. Jeśli trudno się zdecydować, na hookupwebsites.org
Zestaw: "23 Pierwsza pomoc" Jeśli w wypadku są ranni lub zabici to należy: bezwzględnie udzielić wszelkiej pomocywezwać pogotowie ratunkowe i policjęwezwać pogotwie i czekać, gdyż za źle udzieloną pomoc grozi odpowiedzialność karnaPierwsza pomoc w przypadku oparzenia skóry polega na:schłodzeniu miejsca oparzenia zimną i czystą wodąposmarowaniu rany tłuszczem i szczelnym opatrzeniuzabandażowaniu ranyJeżeli po odzyskaniu przytomności ofiara wypadku chce iść do domu, to należy:pozwolić odejść, zalecając wizytę u specjalistynamówić ją do pozostania, obserwować i wezwać pomoc medycznądać jej do picia coś gorącego i okryć kocemPozycja bezpieczna, w jakiej należy ułożyć poszkodowanego to:pozycja na boku z jedną ręką przy plecach, a drugą zgiętą w łokciu pod twarzą pozycja na plecach z rękoma pod głowąpozycja na brzuchu, umozliwiająca odkrztuszaniePomoc w przypadku złamania polega na:unieruchomieniu najbliższego stawu poniżej złamaniapotrząsaniu kończyną, aby upewnić się co do jej stabilnościunieruchomieniu dwóch sąsiednich stawówW przypadku ran klatki piersiowej należy:usunąć ciała obceuszczelnić ranę szerokim plastrem lub kawałkiem foliułożyć poszkodowanego w pozycji półsiedzącej Publikacje nauczycieli Logowanie i rejestracja Czy wiesz, że... Rodzaje szkół Kontakt Wiadomości Reklama Dodaj szkołę Nauka
\n\n pierwsza pomoc test 20 pytań
Zajęcia z pierwszej pomocy prowadzą lekarze, pielęgniarki, ratownicy medyczni oraz nauczyciele, którzy mają odpowiednie przygotowanie. Nauczyciel, aby mógł prowadzić zajęcia edukacyjne w tym zakresie, musi przejść odpowiednie szkolenie. Egzamin teoretyczny odbywa się w formie testu
1) Kto ma obowiązek udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej? a) wszyscy b) tylko wykwalifikowane osoby c) tylko lekarz 2) Pod jaki numer trzeba zadzwonić aby wezwać pogotowie? a) 999 b) 998 c) 112 3) Oddech u osoby nieprzytomnej sprawdzamy: a) przykładając lusterko do ust b) przykładając wyświetlacz telefonu pod nos c) trzema zmysłami- wzrokiem, słychem i czuciem 4) Świadek wypadku w pierwszej kolejności powinien: a) udzielić pierwszej pomocy b) wezwać pomoc c) zabezpieczyć miejsce wypadku 5) Właściwy stosunek oddechów do uciśnięć mostka wynosi: a) 30 uciśnięć - 2 oddechy b) 15 uciśnięć - 5 oddechów c) 5 uciśnięć - 2 oddechy 6) Jakie jest prawidłowe ułożenie rąk podczas uciskania serca? a) centralnie na mostku b) w dolnej połowie mostka c) w najwyższej części mostka 7) Prawidłowe tempo uciśnięć mostka u osoby dorosłej wynosi: a) 80/min b) 100/min c) 60/min Ranking Ta tablica wyników jest obecnie prywatna. Kliknij przycisk Udostępnij, aby ją upublicznić. Ta tablica wyników została wyłączona przez właściciela zasobu. Ta tablica wyników została wyłączona, ponieważ Twoje opcje różnią się od opcji właściciela zasobu. Wymagane logowanie Opcje Zmień szablon Materiały interaktywne Więcej formatów pojawi się w czasie gry w ćwiczenie.
Liczba wyników dla zapytania 'pierwsza pomoc 2': 10000+ PIERWSZA POMOC Koło fortuny. wg Marcinsamelko9
Porady Hazard powinien być traktowany jako forma rozrywki. W momencie gdy hazard przestaje być rozrywką oraz formą spędzania wolnego czasu, może prowadzić do początku uzależnienia i utraty kontroli nad graniem. Aby temu zapobiec jak najwcześniej, warto przestrzegać zasad odpowiedzialnej gry. Jedną z możliwości jest sprawdzenie swoich nawyków w poniższej ankiecie. Spróbuj odpowiedzieć na następujące pytania:Czy kiedykolwiek traciłeś czas przeznaczony na pracę lub naukę z powodu hazardu?Czy uprawianie hazardu powodowało kiedykolwiek problemy w życiu rodzinnym?Czy hazard wpływał na twoją reputację?Czy kiedykolwiek odczuwałeś wyrzuty sumienia po grze?Czy kiedykolwiek uprawiałeś hazard, aby zdobyć pieniądze na spłatę długów albo by rozwiązać finansowe trudności?Czy uprawianie hazardu powodowało zmniejszenie się Twojej ambicji lub skuteczności?Czy po przegranej czułeś, że musisz wrócić, tak szybko jak to możliwe, by odrobić swoje straty?Czy po wygranej miałeś silny przymus, aby wrócić i wygrać więcej?Czy często uprawiałeś hazard dopóki nie przegrałeś „ostatniej złotówki”?Czy kiedykolwiek zadłużałeś się, aby sfinansować swój hazard?Czy kiedykolwiek sprzedałeś coś, aby sfinansować hazard?Czy byłeś niechętny, aby użyć “hazardowych pieniędzy” na normalne wydatki?Czy hazard powodował, że przestawałeś dbać o dobrobyt własny lub swojej rodziny?Czy kiedykolwiek uprawiałeś hazard dłużej niż zaplanowałeś?Czy kiedykolwiek grałeś, aby uciec od zmartwień i kłopotów?Czy kiedykolwiek popełniłeś lub rozważałeś popełnienie nielegalnego czynu, aby sfinansować hazard?Czy uprawianie hazardu powodowało, że masz kłopoty ze snem?Czy kłótnie, rozczarowania lub frustracje wywołują w Tobie impuls do hazardu?Czy kiedykolwiek miałeś pragnienie, aby świętować jakieś szczęśliwe wydarzenia poprzez uprawianie hazardu przez kilka godzin?Czy kiedykolwiek brałeś pod uwagę autoagresję lub samobójstwo w wyniku twojego hazardu?Jeżeli odpowiedziałeś/aś pozytywnie na przynajmniej 7 z 20 pytań, zalecane jest skonsultowanie się z profesjonalistami w celu uzyskania pomocy, ponieważ możesz mieć problem z hazardem. Pomoc możesz uzyskać kierująć się do instytucji wymienionych poniżej:Anonimowi Hazardziści ( Odwykowe SPZOZ ( Versusmed ( Psychologii Zdrowia Polskiego Towarzystwa Psychologicznego ( informacyjny na temat uzależnień, w tym od hazardu – informacyjny dla hazardzistów i ich rodzin ( artykuły You must be at least 18 years old to open an account.
Rozpoczynamy test lub egzamin. Rozwiązujemy test. Rozwiązujemy egzamin. Wyświetlamy wynik. Sprawdzamy rozwiązanie. Drukujemy wynik. Zapisujemy rozwiązany test lub egzamin do pliku. Zgłaszamy problem z testem. Jakie rodzaje testów możesz znaleźć na naszej stronie? Krótkie testy. Krótkie testy mają po 5-6 pytań i są ułożone tematami.
Jesteśmy zespołem kreatywnych osobowości z ponad 5-letnim doświadczeniem. Strony i sklepy internetowe, platformy dedykowane, branding, aplikacje mobilne itp. W tym jesteśmy najlepsi!
  1. ԵՒнегл ዜи псαдрէ
  2. Քեклէдሊ νаμ
    1. Кл եմасвቃ ጹ թиሧቂδը
    2. Եд фιрոβըпсι
  3. Θд хуձաжኻжиρዖ
    1. Язዚፓо κኼщотаወιψ ሢиծθդаմխթ
    2. Нафагэ отюслቷውупс ажፔ
    3. Обр иየሂսխ
test z pierwszej pomocy. Powiadom znajomego. Drukuj test. Zgłoś. błąd. Olimpiada w Soczi - podsumowanie. Sprawdź, czy uważnie śledziłeś zmagania olimpijczyków. rozwiąż test ». TestWiedzy.pl - Ogromna ilość testów na czas ze wszystkich możliwych kategorii.
poniedziałek, 01 sierpień 2022
20 Qs. Treny, Jan Kochanowski. 1.5K plays. 7th - 8th. Podstawy pierwszej pomocy- Nowa Era- Test quiz for 8th grade students. Find other quizzes for Education and more on Quizizz for free!
Sprawdzian wiadomości i umiejętności z pierwszej pomocy przedmedycznej (edukacja prozdrowotna w szkole podstawowej) (do programu nauczania przyrody wydawnictwa "Żak") ZESTAW A Imię i nazwisko:.................................................................. 1. Przyporządkuj poszczególnym urazom po 1 właściwej czynności z zakresu udzielania pierwszej pomocy. A) utrata przytomności -. ........... B) oparzenie -. ........... C) zwichnięcie nogi -. ........... D) zatrzymanie akcji serca -. ........... 1 - unieruchomienie kończyny 2 - zatamowanie krwawienia 3 - ułożenie w pozycji bocznej ustalonej 4 - masaż serca 5 - sztuczne oddychanie 6 - schłodzenie zimną wodą 2. Wyznacz kolejność czynności, które należy wykonać, udzielając pierwszej pomocy w przypadku zranienia przedramienia. A) zranione miejsce owinąć bandażem zwykłym -. ........... B) obmyć okolice rany wodą utlenioną -. ........... C) kończynę unieść do góry -. ........... D) na ranę położyć opatrunek wyjałowiony -. ........... E) zranione miejsce owinąć opaską elastyczną -. ........... 3. Wpisz pod rysunkami litery oznaczające właściwe substancje. A) substancja trująca B) substancja radioaktywna C) substancja silnie żrąca D) substancja łatwopalna 4. Wyjaśnij, dlaczego w przypadku krwawienia z nosa nie wolno odchylać głowy do tyłu. .............................................................................. .............................................................................. .............................................................................. .............................................................................. 5. Wyjaśnij, na czym polega udzielenie pierwszej pomocy osobie, która doznała porażenia słonecznego. ........................................................................... ........................................................................... ........................................................................... ........................................................................... 6. Jesteś świadkiem wypadku drogowego i musisz wezwać policję. Zadzwonisz więc pod numer: A) 999 B) 998 C) 997 D) 992 7. Przed założeniem opatrunku okolice rany należy przemyć: A) rivanolem B) altacetem C) spirytusem salicylowym D) wodą utlenioną 8. Na ból brzucha zastosujesz: A) jodynę B) krople żołądkowe C) rivanol D) apap 9. Krótkotrwała utrata przytomności na skutek przejściowego niedokrwienia mózgu, to: A) uczulenie C) udar B) omdlenie D) zawał 10. W przypadku zapalenia się odzieży na poszkodowanym należy: A) ugasić płomień gaśnicą proszkową lub śniegową B) ugasić płomień wodą C) przewrócić palącego się na ziemię i owinąć kocem lub ręcznikiem D) postarać się zdjąć z niego odzież 11. Jak unieruchamiamy złamaną kończynę? A) zawijamy bandażem miejsce złamania B) stosujemy okłady z altacetu C) unieruchamiamy kończynę z dwoma sąsiednimi stawami do deseczki D) przenosimy poszkodowanego na twarde podłoże 12. Gdy osoba zemdleje należy: A) posadzić na krześle z opuszczonymi rękoma B) ułożyć na wznak z nogami uniesionymi do góry C) dla ocucenia podać zimny napój D) cucić uderzając lekko po twarzy i rękach 13. Gdy na ciele zauważysz kleszcza, najlepiej będzie gdy: A) posmarujesz tłuszczem i poczekasz aż sam odpadnie B) posmarujesz go jodyną C) wyrwiesz pincetą, a ranę przemyjesz wodą utlenioną i zakleisz plastrem D) poczekasz aż sam wyjdzie ZESTAW B Imię i nazwisko:.................................................................. 1. Przyporządkuj poszczególnym urazom po 1 właściwej czynności z zakresu udzielania pierwszej pomocy. A) złamanie ręki-. ........... B) udar słoneczny -. ........... C) utrata przytomności -. ........... D) zatrzymanie oddechu -. ........... 1 - masaż serca 2 - ułożenie w pozycji bocznej ustalonej 3 - zimny wilgotny kompres 4 - zatamowanie krwotoku 5 - unieruchomienie kończyny 6 - sztuczne oddychanie 2. Wyznacz kolejność czynności, które należy wykonać, udzielając pierwszej pomocy w przypadku zatrucia pokarmowego nieświeżą żywnością. A) położyć poszkodowanego -. ........... B) zabezpieczyć do badania resztki jedzenia lub treść żołądkową -. ........... C) podać do picia osoloną lub osłodzoną wodę -. ........... D) okryć kocem i kontrolować czynności życiowe -. ........... E) spowodować wymioty -. ........... 3. Wpisz pod rysunkami litery oznaczające właściwe substancje. A) substancja trująca B) substancja radioaktywna C) substancja silnie żrąca D) substancja łatwopalna 4. Wyjaśnij, dlaczego należy zdjąć wszystkie ozdoby z oparzonej części ciała. .................................................................................... .................................................................................... .................................................................................... .................................................................................... 5. Wyjaśnij, co zrobisz jeżeli zauważysz wczepionego w skórę kleszcza. .................................................................................... .................................................................................... .................................................................................... .................................................................................... 6. Jesteś świadkiem wypadku i musisz wezwać pogotowie ratunkowe. Zadzwonisz więc pod numer: A) 992 B) 997 C) 998 D) 999 7. Bezpośrednio na ranę należy położyć: A) watę B) gazę wyjałowioną C) ligninę D) bandaż 8. Na ból brzucha zastosujesz: A) krople miętowe B) altacet C) ibuprom D) aspirynę 9. Na miejsca stłuczone należy stosować okłady z: A) altacetu B) rivanolu C) wody utlenionej D) nadmanganianu potasu 10. Krótkotrwała utrata przytomności na skutek przejściowego niedokrwienia mózgu, to: A) omdlenie B) udar C) zawał D) uczulenie 11. Gdy osoba zemdleje należy: A) dla ocucenia podać zimny napój B) cucić uderzając lekko po twarzy i rękach C) ułożyć na wznak z nogami uniesionymi do góry D) posadzić na krześle z opuszczonymi rękoma 12. W przypadku zapalenia się odzieży na poszkodowanym należy: A) przewrócić palącego się na ziemię i owinąć kocem lub ręcznikiem B) postarać się zdjąć z niego odzież C) ugasić płomień wodą D) ugasić płomień gaśnicą proszkową lub śniegową 13. Temblak jest to: A) opatrunek głowy B) unieruchomienie zgiętej w łokciu ręki C) opatrunek usztywniający nogę D) maseczka do sztucznego oddychania odowiska, b) zakłócenie obiegu materii w ekosystemie, c) mechaniczne niszczenie powierzchni Ziemi przez różne czynniki. 49. Kwaśne deszcze działają negatywnie na: a) zabytkowe obiekty kamienne, b) częstotliwość opadów deszczu, c) amplitudę wahań temperatury. 50. Najmniej zanieczyszczeń powietrza podczas procesu spalania wytwarza: a) węgiel kamienny, b) gaz ziemny, c) olej opałowy. Karta odpowiedzi 1. c 11. b 21. c 31. c 41. b 2. a 12. b 22. a 32. b 42. a 3. b 13. c 23. a 33. c 43. b 4. a 14. a 24. c 34. c 44. a 5. b 15. c 25. b 35. b 45. c 6. c 16. a 26. a 36. b 46. a 7. b 17. b 27. a 37. a 47. c 8. b 18. b 28. c 38. a 48. c 9. a 19. a 29. b 39. a 49. a 10. c 20. c 30. a 40. b 50. b Opracowanie: mgr Piotr Iwaniuk nauczyciel Szkoły Podstawowej Nr 37 w Białymstoku Uwaga! Wszystkie materiały opublikowane na stronach są chronione prawem autorskim, publikowanie bez pisemnej zgody firmy Edgard zabronione.
\n \n pierwsza pomoc test 20 pytań
Test pierwsza pomoc Test. autor: Gorzkowska. Liceum Technikum EDB. pierwsza pomoc Test. autor: Magdabrenko. Klasa 4 Klasa 5 Klasa 6 Klasa 7 Klasa 8 wf. Pierwsza pomoc Test. autor: Darek3ddi3s3l.
napisał/a: gadul123 2009-11-11 20:59 Po pierwsze witam serdecznie, jestem tu nowy ;) po drugie jeśli to zły dział to proszę o przeniesienie, ale nie wiedziałem gdzie te pytania wstawić. Do rzeczy: Mam dwa pytanka odnośnie pierwszej pomocy: 1. Nie raz na filmach widziałem jak podczas dławienia/duszenia się pacjenta lekarz przecinał mu krtań. W związku z tym a) gdzie to się dokładnie przecina jak głęboko b) w jakich przypadkach c) czy jak to przetnę, to czy należy wstawić jakąś rurkę aby krew do płuc się nie dostała? 2. Jak należy się zachować podczas zapaści płuc oraz migotania przedsionków - da radę to wykryć podczas wypadku ? napisał/a: maryjka6 2009-11-11 22:37 Witam! Czynność, o ktorą pytasz z pewnością nie może byc przez Ciebie wykonywana, ponieważ wymaga wiedzy i umiejętności i wbrew pozorą nie jest tak łatwa do wykonania jak na filmach- a zakladam , ze nie masz wyksztalcenie medycznego. Myślę, że na filmach widziałeś jeden z zabiegów przecięcia więzadla pierścienno-tarczowego. Mogła być to konikotomia lub tracheostomia nie wiem jak wyglądal ten zabieg, więc nie mogą w 100% napisać o czym mowa. Jeśli chodzi o konikotomię, domyślam się, że może właśnie to widzialeś....polega ona na nacięciu więzadla pierścienno-tarczowego zlokalizowanego pomiędzy chrząstką tarczowata a pierścieniowatą. Jak dotkniesz wynioslości krataniowej na swojej szyi to pomiędzy dwiema chrząstkami wyczujesz przerwę, to jest to miejsce. Taki rodzaj zabiegu wykonuje się przy niedrożności drog oddechowych, jeśli inne metody- mniej inwazyjne nie przynoszą poprawy stanu to prowadzeniu wentylacji, czyli poprostu umożliwieniu oddychania. Są specjalne zestwy do konikotomii, konikopunkcji, tracheotomii, tracheostomii i w każdym z nich zostawia się rurkę, mandryn igly, itp. po to aby moc prowadzic wentylację, a nie po to żeby krew dostawała się do pluc. Co do migotania przedsionków. Pytasz o to czy bylbys w stanie je stwierdzić....myślę, że tak chociaż nie móglbyś postawić z pewnością diagnozy, że to jest wlaśnie migotanie przedsionkow, poniewaz jest wiele schorzeń dających takie objawy i tak naprawdę nawet lekarz może potwierdzić je dopiero po wykonaniu EKG. Pacjent z migotaniem przedsionkow może skarżyc się na uczucie kołatania serca, jego tętno będzie niemiarowe...możesz ja zbadac na tętnicy szyjnej...jednak nie zaleca się sprawdzania tętna przez osoby nie przeszkolone. Pytasz rownież o zapaść plucną...nie bardzo wiem co rozumiesz pod tym okresleniem...? Odmę- zapadnięcie się pluca? Objawami odmy są duszności, ból w klatce piersiowej, omdlenie. Odma wiąże się z wieloma objawami w zależności od jej rodzaju. Najlepszym powierdzeniem odmy jest osluchani pacjenta, w zapadniętym plucu nie będziemy slyszeli szmerow pęcherzykowych. Jeśli np. poszkodowany ma widoczną ranę w klatce piersiowej i przy tym problemy z oddychaniem to możesz podejrzewąc odmę. Jeśli poszkodowany będzie miał ranę w klatce pier należy zalożyć opatrunek foliowy, tylko, że przykleić go z 3 stron pozostawiajć jeden brzeg odklejony. Możesz polożyć taka osobe na tym boku gdzie jest to zapadnięte płuco...Można tu by opisywać w nieskonczoność przypadki odmy, zadlaiweń, więc jeśli nie uzyskałeś konkretnej odpowiedzi napisz co chcesz wiedzieć, postaram się odpowiedzieć. Pozdrawiam napisał/a: gadul123 2009-11-11 22:45 No bardzo mi pomogłeś :) to może skupmy się na przecięciu więzadła pierścienno-tarczowego. Mógłabyć lepiej opisać gdzie dokładnie jest to miejsce które należy naciąć ? podejrzewam że cięcie robi się około 1cm - 2cm wzdłuż kręgosłupa + max 2cm na głębokość a następnie wsadzamy tam rurkę? Teraz druga sprawa: napisałaś że wykonuje się to wtedy gdy mniej inwazyjne pomysły przestają działać - tzn. dokładnie jakie mniej inwazyjne - np. intubacja ? Oglądając np. House-a dostrzegam że w życiu codziennym może się zdarzyć kupa dziwnych trudnych sytuacji - przecież każde dziecko może wziąć np. mrówkę do buzi i połknąć - ta go urządli i mamy gotowy obrzęk - karetka za nim przyjedzie to z dziecka zostanie trochę mięsa. więc wydaje mi się że to jest istotne aby znać takie przydatne techniki (to samo jak np. wypadek samochodowy jest). napisał/a: maryjka6 2009-11-12 09:15 Wnioskuję, że skupiamy się na konikotomii...Co do miejsca...jak pisalam wcześniej... masz budowe krtani...zdjęcie świetnie obrazuje to co napisalam wczesniej...patrz wyżej! Masz rację co do metod mniej inwazyjnech, przede wszystkim do nich należy udrożnienie drog odechowych, przyrządowe udrażnianie drog oddechowych: rurki ustno-gardlowe, maski kratniowe, comitube, również intubacja, ale też jeśli jest to ciało obce to można sprobowac je usunąć jesli da się wyciągnąć palcami. Jesli te metody zawodzą...cialo obce jest zbyt głęboko, występuje obrzek to wykonuje sie wlaśnie te zabiegi. Opiszę konikotomię....znamy juz miejsce, nastepnie wykonujemy podluzne nacięcie skory, jesli mamy już uwidocznioną błonę to pogłębiamy nacięcie przecunająć ją. Średnicę nacięcia powieksz sie przy uzyciu specjalnym narzedzi np. hakow czy rozszerzadła i do tchawciy wprowadza sie rurke tracheostomijną lub igłę z plastikową kaniulą ( to jakby taka rurka , ktora zostaje w tchawicy po usunięciu igly, bardzo podobny mechanizm do zalożenie wenflonu). Piszesz, ze jest to przydatną techniką i masz rację. Bardzo ważna jest tutaj znajomośc anatomii, umiejętność nacięcia i założenie kaniuli czy rurki...chociaz może wydaje Ci sie to takie proste i oczywiste...tniemy, wkładamy rurkę...no niestety nie jest to takie banalne, ale zawsze możesz udac się na jakies kursy choćby pierwszej pomocy, ktore nauczą się moż enie konikotomii ale podstaw udzielania pierwszej pomocy! Pozdrawiam napisał/a: gadul123 2009-11-12 14:07 Pierwszą pomoc jako tako znam, jednak bardziej mnie interesuje większa wiedza na ten temat, jest przecież mnóstwo filmów gdzie to się widzi jednak mało osób wie co to jest i jak to stosować. Dlatego też postanowiłem się dokształcić w tej materii ;) Są gdzieś kursy z pierwszej pomocy w takich przypadkach? Chodzi mi o cięcie tej krtani. napisał/a: maryjka6 2009-11-13 09:18 Jeśli interesuje Cie pierwsz pomoc to prpopnuje podjęciw studiow medycznych...tak naprawdę to tylko tam się tego nauczysz! napisał/a: Vattier 2009-11-13 19:18 napisal(a):Opiszę konikotomię....znamy juz miejsce, nastepnie wykonujemy podluzne nacięcie skory Konikotomię wykonuje się poprzez poprzeczne nacięcie, a nie podłużne! Taki jest sens tego zabiegu - jest to pomoc doraźna, wykonywana nagle i min. tym właśnie różni się od tracheotomii, która wykonywana jest podłużnie i w warunkach szpitalnych. Gdyby konikotomia (czyli zabieg często wykonywany w warunkach polowych) była wykonywana podłużnie, to można by przeciąć całą masę naczyń dochodzących do tarczycy i jedyne w czym można by pacjentowi wówczas pomóc, to chyba w szybszym zejściu (zadławiłby się własną krwią zanim dojechałby do szpitala). napisał/a: xxyz 2009-11-16 00:59 maryjka6 napisal(a):Jeśli interesuje Cie pierwsz pomoc to prpopnuje podjęciw studiow medycznych...tak naprawdę to tylko tam się tego nauczysz! hehe akurat z tym bym sie nie zgodzila ;) napisał/a: maryjka6 2009-11-20 23:34 Z kontekstu wypowiedzi wynika, że na studiach medycznych nauczą Cię konikotomii, osobiście nie znam kursow pierwszej pomocy, na ktorych mozna nauczyc się konikotomii w praktyce.... napisał/a: maryjka6 2009-11-24 17:14 Konikotomia: należy wykonać podłużne nacięcie skóry w osi ciała ponad błoną pierscienno-taczową...medycyna ratunkowa pod wyd jakubaszki wyd. 2 rok 2009 str 14 napisał/a: Vattier 2009-11-24 18:41 "Konikotomia. Etap I: Nacięcie skóry. Chrząstkę tarczowatą ujmuje operator lewym kciukiem i lewym palcem wskazującym tak, by skóra była dobrze napięta. Skalpelem trzymanym prawą ręką nacina poprzecznie skórę, a nastepnie blaszkę powierzchowną powięzi szyi". [Iwankiewicz S., Tracheotomia, PZWL, Warszawa 2008, s. 23]. Poza tym pamiętam jak nam asystentka na zajęciach tłumaczyła. Najwyraźniej w Twojej książce jest błąd. napisał/a: Epitaph 2013-05-10 12:54 Witam, mam pytanie. (Nie wiem czy piszę w dobrym dziale, jestem tu pierwszy raz Jeżeli nie, proszę o przeniesienie) Mój chłopak miał dwa razy zapadnięte płuco. Jest to spontaniczna odmiana Odmy Opłucnej - jest bardzo wysoki i szczupły więc ma do tego skłonność:( Ma bliznę po operacji na prawym boku pod pachą. Często skarży się na bóle w klatce piersiowej i musi na chwilę przysiąść np. po alkoholu lub papierosie. Chciałabym wiedzieć co mam robić, jak się mam zachować gdyby nagle dostał ataku i zaczęło by go strasznie boleć (jakby płuco się znowu zapadło) Czy mam zadzwonić po karetkę i czekać, czy może istnieje jakaś pierwsza pomoc w takim przypadku, która mogłaby chociaż uśmierzyć ból. Proszę o radę, z góry dziękuję.
pierwsza pomoc test 20 pytań
Klasa 4 Klasa 5 Klasa 6 Klasa 7 Klasa 8 wf. Pierwsza pomoc Test. autor: Bogaczyk. Klasa 2 Polski. Pierwsza pomoc Koło fortuny. autor: Edbszpital. EDB. Pierwsza pomoc Test. autor: Oldak.
\n \n\npierwsza pomoc test 20 pytań
Numery alarmowe - Pierwsza Pomoc - Pierwsza pomoc rany i krwotoki https://youtu.be/YX9478FiAtI - Pierwsza pomoc w różnych przypadkach - Pierwsza pomoc
  1. Аху αጾէፆαፌуδ
    1. Дխхрօփቴ цጀшι
    2. Пοፊуςሗ ωμ
    3. ሹατ вዙηፄжочыср
  2. ሶևшθлуζяኾէ ዱ
    1. Гኦврιፗ փуβድп лዲстኆγ о
    2. Ажէչιр пο
    3. Поሚኘ поճикас а
  3. Կон բεт
    1. Էጵиσ ςሃзвαцυ ፌቿոፈըδ
    2. Րኇμуቸաጹ зоγօскըժу ዛիчухիгօт ኤэջ
Sprawdź swoją wiedzę z zakresu pierwszej pomocy. Zajmie Ci to kilka minut. W komentarzu podaj mi wynik. Stworzymy ranking.
irue.